BAHAN BAHAN
1kg ayam
5inci lengkuas
5inci halia
1inci kunyit(nk guna serbuk kunyit pn blh)
5 ulas bawang putih
2 keping asam keping
2 helai daun kunyit
sedikit cili giling
kerisik (dari 1 biji kelapa)
2biji bawang besar
4 Helai daun limau purut
Santan pekat (dari 1 biji kelapa)
Garam dan serbuk perisa secukup rasa. sedikit gula
1kg ayam
5inci lengkuas
5inci halia
1inci kunyit(nk guna serbuk kunyit pn blh)
5 ulas bawang putih
2 keping asam keping
2 helai daun kunyit
sedikit cili giling
kerisik (dari 1 biji kelapa)
2biji bawang besar
4 Helai daun limau purut
Santan pekat (dari 1 biji kelapa)
Garam dan serbuk perisa secukup rasa. sedikit gula
CARA PENYEDIAAN
- Blend lengkuas/halia/bawang putih/bawang besar/kunyit.
- Perapkan ayam yg telah di bersihkan tadi dgn bahan2 yg telah di kisar.(Perap selama 1jam/lebih lama lebih baik)
- masukkan juga cili giling,garam/serbuk perisa dan sedikit gula. Hiris daun kunyit halus2/daun limau purut di cerai2 kan kasar2.
- Tumiskan sedikit bawang dan daun limau purut sehingga naik bau dan juga asam keping. Masukkan ayam yg telah di perap tadi,kacau sekejap.. masukkan pula kerisik/santan dan sedikit air.
- Biar sampai mendidih,masak hingga ayam empuk.
Ulasan
Catat Ulasan