Bahan-Bahan
- 2 keping dada ayam – hiris nipis
- 4 biji cili padi – diketuk
- 2 sudu makan cili kering kisar
- 2 helai daun limau purut
- 2 ulas bawang merah – dihiris
- 2 ulas bawang putih dihiris
- 1 biji cili merah – dihiris serong
- 2 sudu makan sos cili
- 2 sudu makan sos tomato
- 1 sudu makan sos tiram
- 1/2 inci halia – hiris halus
- 1/2 labu bawang besar – hiris memanjang
- 1/2 cawan air
- sedikit garam
- sedikit kicap manis
CARA PENYEDIAAN
1: panaskan minyak dalam kuali kemudian goreng hirisan ayam hingga warnanya keputihan. selepas tu toskan dan ketepikan.
2: sisakan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang merah, halia, dan bawang putih hingga harum. kemudian masukan cili kisar dan tumis kembali hingga pecah minyak.
3: masukan sedikit kicap manis, sos cili, sos tiram, dan sos tomato kemudian kacau rata. masukan ayam yang digoreng tadi dan gaul hingga rata.
4: masukan serai, air, dan daun limau purut. masukan sedikit garam secukup rasa dan kacau rata. kemudian masukan sayur-sayuran yang dah dihiris tadi dan bawang besar. selepas tu masak sampai sayur tadi agak empuk.
5: Akhir sekali, bila dah masak angkat dan hidangkan bersama nasi panas.
Ulasan
Catat Ulasan