Langkau ke kandungan utama

AYAM MASAK MERAH



BAHAN BAHAN
1/2 ekor ayam
sedikit garam kunyit
Bahan-bahan kisar
4-5 biji cili kering
1 cm halia
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 biji tomato-potong dadu
1/2 cawan sos tomato
Bahan Hias 
1/2 biji bawang besar- potong bulat
kacang hijau secukupnya


CARA PENYEDIAAN

  1. Bersih ayam. Potong kecil-kecil dan gaul dengan garam kunyit. Goreng sehingga 2/3 masak
  2. Tumis bahan kisar kecuali sos tomato dan tomato sehingga naik bau. Kemudian barulah dimasukkan sos dan buah tomato. Tumis sehingga naik minyak.
  3. Masukkan ayam. Biar kuah jadi pekat. Sekali sekala hendaklah digaul balikkan.
  4. Bila kuah dah pekat bolehlah masuk bahan-bahan hias. Biar 1-2 minit. Kemudian padamkan api.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM KARI

BAHAN BAHAN Ayam 1/2 ekor  1-2 biji Kentang  1 labu bawang besar  4 ulas bawang putih 1 keping kecik asam keping 1/2 santan kotak 5 sudu besar Rempah kari Ayam/Daging Kayu manis, bunga lawang dan pelage dua tiga biji Halia 1 inci daun kari setangkai Air, Minyak Gula & Garam CARA PENYEDIAAN 1. basuh ayam dengan bersih. 2. Sediakan Periuk masukkan minyak 3-4 sudu gitu pastu tumis bahan-bahan dalam pingan tu bwang,  halia, bunga lawang, pelage, kayu manis. 3. apabila tumisan agak berbau masukkan rempah kari dan kacau kari tu bersama bahan-bahan di atas api.Seterusnya masuk air sikit supaya rempah tu mesra bersama &  kacau rempah sampai naik minyak . 4. Masukkan Ayam plak & gaul-gaulkan ayam tuh dalam kari yang pekat dan tambah air lagi,biarkan ayam seketika. Masukkan kentang & daun kar. Biarkan mendidih 5. Masukkan santan.tambah air kalau nak lebih pekat.masukkan asam keping, gula dan garam. biarkan sampai mendidih dan naik minya

AYAM BUTTERMILK

BAHAN BAHAN 2 ketul besar ayam, bahagian dada 1/2 tin susu cair 3 ulas bawang putih, hiris halus 1/2 biji bawang besar holland atau bawang besar biasa, potong dadu 4 sudu besar mentega 2 tangkai daun kari 4 biji cili padi Bahan-bahan untuk tepung salutan ayam 2-3 sudu besar tepung gandum 1 sudu besar serbuk karI 1 biji telur Sedikit garam Air secukupnya CARA PENYEDIAAN Potong dadu isi ayam, bersihkan dan toskan airnya. Masukkan telur dan garam ke atas ayam dan gaulkan sebati. Masukkan tepung, serbuk kari dan sedikit air. Kacau supaya tepung pekat dan menyaluti ayam. Perap selama 30 minit atau lebih. Goreng ayam di dalam minyak panas sehingga garing. Angkat dan ketepikan. Cara-cara untuk ayam buttermilk: Dalam kuali, panaskan butter sehingga cair dan tumis bawang putih, cili dan daun kari sehingga naik bau. Masukkan susu cair dan bawang besar. Kemudian masukkan ayam yang digoreng tadi. Masak sehingga kuah sedikit pekat. Perasakan dengan ga

AYAM KURMA

BAHAN BAHAN (untuk makan 2 orang): Bahan A- 1/4 ayam (dipotong, dibersihkan dan ditos) 1 paket rempah kurma Adabi 1 cawan santan pekat 2 cawan santan cair 2 biji kentang (dibuang kulit dan dibelah 4) 1 biji bawang besar (dibelah 6) 2 biji lada merah 1 keping asam keping Garam dan serbuk perasa secukupnya 1 kuntum bunga lawang 3 biji buah pelaga 3 kuntum cengkih 3cm kulit kayu manis 2 biji bawang merah (dihiris halus) 1 ulas bawang putih (dihiris halis) 3 hiris halia (diracik halus) *3 biji bawang kecil *2 ulas bawang putih *1cm halia *8 biji cili api CARA PENYEDIAAN 1. Tumbuk semua bahan yang bertanda *. 2. Didalam periuk, masukkan minyak untuk menumis. Dengan api yang sederhana besar, masukkan bahan yang telah dihiris tadi bersama kulit kayu manis, cengkih, buah pelaga dan bunga lawang. Bila bawang dah kuning kekuningan, masukkan bahan yang ditumbuk tadi. Kacau sebentar hingga naik bau. 3. Kemudian masukkan rempah kurma dan kacau. Masukkan santan cair, kentang, asam kep